piernik herbaciany

5 (164 ocen)

pyszny

Składniki:

  • Ciasto: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1 szklanka oleju -1 szklanka mocnej herbaty -1 szklanka miodu -4 jajka -2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika -2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa budyniowa: -3 ½ szklanki mleka -200 g masła -8 łyżek cukru -1 ½ łyżki mąki pszennej -1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Ponadto: -papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki

Piernik herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1.Jajka ubić z cukrem 2.Dodać olej, herbatę, miód, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. 3.Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24 x 36cm. 4.Piec 60 minut w temp. 170˚C. Masa budyniowa 1.1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem oraz masłem 2.Pozostałe mleko wymieszać z mąką, wlać do gorącego mleka i zagotować Piernik z budyniem 1.Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż 2.Płaty ciasta przełożyć masą. 3.Dowolnie udekorować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować