Pierniczkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie się swododnie odklejać od rąk i blatu. Dzielimy na 4 równe części. Blachę o wymiarach 23x30 wykładadamy pergaminem i wylepiamy 1/4 ciasta twożąc jednolitą powłokę. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczey pozostałe 3 placki. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2.Krem: Ugotować budyń z taką różnicą że podczas rozpuszczania go w mleku dodajemy jeszcze mąkę. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia. W czasie kiedy budyń stygnie ucieramy margarynę z cukrem do momentu powstania w miarę jednolitą masę .Dodajemy trochę soku z cytryny by masa nie była zbytnio mdła. Następnie ciągle miksując dodajemy miarowo budyń i miksujemy na jednolitą masę.
3.Jeden placek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim plackiem którego można czymś nasączyć (najlepiej sprawdza się koniak albo po prostu herbata czarna). Smarujemy warstwą marmolady i kładziemy kolejny placek który również nasączamy i smarujemy drugą połową masy. Przykrywamy czwartym plackiem i polewamy czekoladą.
Porady
Ciasto powinno postać przed podaniem ok. dwie doby ale to nie jest konieczne.
Komentarze