pierniczkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 15 min

Miał powstać prosty pienik z czekoladą ale ciasto wydało mi się nudne więc postanowiłam trochę je urozmaicić. Wyszło przepyszne.

  • 15 min

Składniki:

  • ciasto:
    7 szklanek mąki (najlepiej tortowej)
    1 szklanka cukru
    350g margaryny
    2 jajka
    8 łyżek mleka
    8 łyżek miodu (może być sztuczny)
    2 łyżeczki sody
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia piernika (normalny proszek do pieczenia również się sprawdza)

    krem:
    pół litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 szklanka cukru
    350g margaryny
    troche soku z cytryny

    ponadto:
    słoik powideł (najlepiej kwaśnych)
    polewa do ciast

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie się swododnie odklejać od rąk i blatu. Dzielimy na 4 równe części. Blachę o wymiarach 23x30 wykładadamy pergaminem i wylepiamy 1/4 ciasta twożąc jednolitą powłokę. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczey pozostałe 3 placki. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Krem: Ugotować budyń z taką różnicą że podczas rozpuszczania go w mleku dodajemy jeszcze mąkę. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia. W czasie kiedy budyń stygnie ucieramy margarynę z cukrem do momentu powstania w miarę jednolitą masę .Dodajemy trochę soku z cytryny by masa nie była zbytnio mdła. Następnie ciągle miksując dodajemy miarowo budyń i miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Jeden placek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim plackiem którego można czymś nasączyć (najlepiej sprawdza się koniak albo po prostu herbata czarna). Smarujemy warstwą marmolady i kładziemy kolejny placek który również nasączamy i smarujemy drugą połową masy. Przykrywamy czwartym plackiem i polewamy czekoladą.

Porady

Ciasto powinno postać przed podaniem ok. dwie doby ale to nie jest konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować