Pieguski podwójnie czekoladowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pieguski po brzegi wypełnione czekoladą i migdałami. Pieguski, które zniknęły w tempie ekspresowym. Z delikatnie wyczuwalnym cytrynowym aromatem. Zdecydowanie dużym plusem jest szybkie przygotowanie i to, że nawet dzieci mogą je już zrobić :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szkl maki pszennej
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła
    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (można dać normalny)
    1/3 szkl cukru pudru (w oryginale 1/2 szklanki ale ja nie lubię bardzo słodkich wypieków)
    1 jajko
    niepełna łyżeczka aromatu cytrynowego
    1,5 łyżki kakao gorzkiego
    120g czekolady mlecznej
    55g skrojonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pieguski podwójnie czekoladowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko za wyjątkiem dodatków (czekolada i orzechy) wyrabiamy razem. Ja za pomocą rąk, jest najszybciej. Ja składniki są dobrze połączone, dodaję skrojoną czekoladę i migdały. Wymieszać.
    Ciasto nakładamy łyżeczką na blachę, wyłożoną wcześniej papierem. Łyżeczką do herbaty. Nie ma potrzeby kształtowania pieguska, ciasteczka z kuleczki same się 'rozleją'.
    Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. U mnie z termoobiegiem. W razie czego do zarumienienia się góry. Studzimy na kracie. Pieguski po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, dopiero wraz z ostudzeniem trochę stwardnieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować