Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem

5 (188 ocen)

  • 30 min

Mamy lato, są więc też młode ziemniaki. Mnie trafiły się spore okazy, więc od razu pomyślałam o nafaszerowanych i pieczonych. Jeden taki ziemniak to już niezła porcja obiadowa, a najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na upały.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 duże młode ziemniaki
    • 2 serki topione śmietankowe po 100 g
    • 150 g boczku wędzonego w plastrach
    Sos czosnkowy
    • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut.
    • Przekroić na pół i na każdej połówce położyć po 1/4 serka śmietanowego.
    • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki.
    • Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 200 st.C przez 15 minut.
    • W międzyczasie przygotować sos czosnkowy - czosnek przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietaną.
    • Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
danie

To może cię zainteresować