Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierogi drożdżowe z mieszanej mąki , ze smakowitym nadzieniem, to propozycja nie tylko na smaczne śniadanie, czy np. wczesną kolację-ale także coś smacznego do szkoły , czy pracy, jako drugie śniadanie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu:)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    15 dag. wędzonego parzonego boczku
    1 serek topiony kremowy-10 dag.
    1 spory pomidor bez skórki
    25 dag. obgotowanego brokuła
    2 posiekane ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    Zaczyn:
    3 dag. drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanka ciepłego mleka
    Ciasto:
    zaczyn+
    2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    1 szklanka mąki z pełnego przemiału
    3/4 szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
    5 łyżek oleju
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    1 zmieszane jajo
    1 łyżka ziaren słonecznika
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pierogi

Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywamiJK 1. Boczek kroję w kosteczkę, wytapiam na suchej patelni, odlewam tłuszcz, a do boczku dodaje pokrojony w kostkę pomidor i czosnek, podsmażam, dodaję podzielony na mniejsze kawałki serek topiony, mieszam, aż serek się stopi, doprawiam solą i pieprzem, dodaję drobno pokrojony brokuł, mieszam, odstawiam.
  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami 2. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut, by drożdże popracowały. Po tym czasie do zmieszanych mąk dodaje zaczyn, maślankę, sól, zagniatam ciasto, dodaję olej, zagniatam do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką pod ściereczką na ok. 30 minut , aż podwoi swoją objętość.
  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, z każdej formuje placek. Na placki nakładam farsz, zlepiam pierogi.
  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami 4. Pierogi smaruje zmieszanym jajkiem, posypuję pestkami słonecznika, pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia, piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia.

Porady

Z tak przygotowanego ciasta można przygotować bułeczki z innym nadzieniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drożdże Farsz Serek Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować