Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami

  • wyświetlono: 238 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pierogi drożdżowe z mieszanej mąki , ze smakowitym nadzieniem, to propozycja nie tylko na smaczne śniadanie, czy np. wczesną kolację-ale także coś smacznego do szkoły , czy pracy, jako drugie śniadanie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu:)

123
  • 8 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Farsz:
15 dag. wędzonego parzonego boczku
1 serek topiony kremowy-10 dag.
1 spory pomidor bez skórki
25 dag. obgotowanego brokuła
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Zaczyn:
3 dag. drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
Ciasto:
zaczyn+
2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
1 szklanka mąki z pełnego przemiału
3/4 szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
5 łyżek oleju
2 szczypty soli
Dodatkowo:
1 zmieszane jajo
1 łyżka ziaren słonecznika
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami

  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywamiJK1. Boczek kroję w kosteczkę, wytapiam na suchej patelni, odlewam tłuszcz, a do boczku dodaje pokrojony w kostkę pomidor i czosnek, podsmażam, dodaję podzielony na mniejsze kawałki serek topiony, mieszam, aż serek się stopi, doprawiam solą i pieprzem, dodaję drobno pokrojony brokuł, mieszam, odstawiam.
  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami2. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut, by drożdże popracowały. Po tym czasie do zmieszanych mąk dodaje zaczyn, maślankę, sól, zagniatam ciasto, dodaję olej, zagniatam do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką pod ściereczką na ok. 30 minut , aż podwoi swoją objętość.
  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, z każdej formuje placek. Na placki nakładam farsz, zlepiam pierogi.
  • Pieczone pierogi z boczkiem, serkiem topionym i warzywami4. Pierogi smaruje zmieszanym jajkiem, posypuję pestkami słonecznika, pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia, piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia.

Porady

Z tak przygotowanego ciasta można przygotować bułeczki z innym nadzieniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiwarzywafarszboczekdrożdżeśniadanieserek topiony
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0rmpmwy

Dodane przez: Alex M

Dyniowe bułki z dynią i boczkiem

Przepyszne dyniowe ciasto z duszoną...

Chlebek z boczkiem wędzonym i cebulką

Dodane przez: 23ewelina

Chlebek z boczkiem wędzonym i cebulką

Przepis dostałam od mojej bratanicy,która...

rogale

Dodane przez: marysiaz

Rogale drożdżowe z boczkiem i na słodko

Bardzo często robię je bez żadnych...

SMAŻONY CHLEB Z ZIOŁAMI I SERKIEM

Dodane przez: Magda_Z

SMAŻONY CHLEB Z ZIOŁAMI I SERKIEM

Idealna przekąska na spożytkowanie...

sałatka z grillowanych warzyw

Dodane przez: agarybak76

Sałatka z grillowanych warzyw i chleba

Bardzo smaczna sałatka w sam raz...

pizzerinki

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pizzerinki z szynką i warzywami

Chrupiące mini pizze z szynką i...