ok. 500 g obranych ziemniaków
300 g fileta z kurczaka
3 bardzo duże pieczarki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżki suszonego rozmarynu
1/2 gałązki świeżego rozmarynu lub więcej
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
1/2 natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Pieczone ziemniaki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je 1 łyżką oleju wymieszanego z suszonym rozmarynem, pieprzem kolorowym, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli. Dokładnie nacieramy mieszanką kurczaka i odstawiamy na około 30 minut.
2.Pieczarki kroimy na niezbyt grube trójkąty, lekko je solimy, pieprzymy i przekładamy do kurczaka razem z cebulą pokrojoną w ćwierćkrążki. Całość mieszamy i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową lub pokrywką.
3.Obrane i umyte ziemniaki kroimy w łódeczki. Nacieramy je łyżką oleju wymieszaną z igiełkami świeżego rozmarynu. Lekko solimy i kładziemy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Kurczaka wraz z pieczarkami i cebulą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na 15 minut. Można w trakcie przemieszać potrawę. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez kolejne 10 minut na najniższym poziomie w piekarniku.
5.Gdy kurczak piecze się już około 25 minut, wstawiamy do piekarnika również blachę z ziemniakami. Pieczemy wszystko kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy kurczaka i sprawdzamy czy ziemniaki za bardzo się nie przypiekają. Można je też obrócić w trakcie. 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego.
6.Widelcem sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, dodajemy je do kurczaka, pieczarek, papryki i cebuli. Przyprawiamy garścią świeżo posiekanej pietruszki, ewentualnie solimy jeszcze i wykładamy porcje na talerze.
Komentarze