PIECZONE PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis na to danie wymyśliłam gdy chciałam, aby moje dzieci zjadły szpinak a jak wiadomo dzieci za nim nie przepadają:) ale moje dzieci uwielbiają pierogi pod każdą postacią:) Danie smaczne i zdrowe

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (listki)
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 łyżki masła
    4 ząbki czosnku
    1 jajko
    100 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Przystawki

Pieczone pierożki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierożki ze szpinakiem 1. na patelni roztapiamy masełko, obrany czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po chwili wrzucamy z woreczka szpinak, solimy i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy.
  • 2. w czasie gdy szpinak nam się dusi, rozkładamy ciasto i kroimy w kwadraty. Mi wyszło 15 sztuk.
  • 3. gdy szpinak jest już dobry, wrzucamy jajko, mieszamy i na koniec śmietankę. Czekamy aż się chwilkę zagotuje i zgęstnieje. Możemy doprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą.
  • 4. na środek każdego kwadratu układam farsz i zaklejam jak tradycyjne pierogi. Na koniec każdy pierożek dociskam dookoła widelcem. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (200) na ok 20 minut.
  • 5. pierożki można podawać z ketchupem, z sosem czosnkowym, mogą być dodatkiem do zup czystych typu barszczyk lub jako samodzielne danie:)

Porady

Po wyłożeniu na kwadraty trzeba uważać żeby było jak najmniej sosu by dobrze nam się skleiło ciasto. Podczas pieczenia ciasto bardzo rośnie i pierożki mogą się pootwierać ale to w niczym nie przeszkadza.:) Pozdrawiam i życzę smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować