Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

4.46 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Małe, pieczone, drożdżowe pierożki z delikatnym farszem który stanowi szpinak ze śmietanką , suszone pomidory oraz mozzarella. Smak lekko zaostrzają czosnek i cebula.
Ciasto drożdżowe pierogów wzbogacone zostało o olej rzepakowy z czosnkiem aby jego nuta dopełniała także smak farszu.

Pierożki świetnie smakują na ciepło i na zimno, podane np. z kwaśną śmietaną.
Możemy zabrać je na piknik czy lunch do pracy.
Polecam są wyśmienite :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oleju rzepaowego z czosnkiem
    1 żółtko
    200 ml. letniego mleka
    Farsz:
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    450g. szpinaku mrożonego ze śmietanką Hortex
    300g. suszonych pomidorów z oleju
    250g. mozzarelli z zalewy ( dwie kulki)
    sól,pieprz
    masło klarowane do smażenia
    Dodatkowo:
    białko do posmarowania pierożków
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 1. Ciasto drożdżowe:Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsypać do miski.
    Dodać olej, żółtko oraz mleko.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 2. Farsz: W między czasie przygotować farsz.
    Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Dodać szpinak ze śmietaną, dusić do odparowania płynów.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 3. Suszone pomidory oraz mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę,dołożyć do szpinaku.
    Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać, pozostawić na gazie do rozpuszczenia się sera.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 4. Ciasto podzielić na kawałki,każdy rozwałkować cienko.
    Z ciasta wykrawać np. szklanką kółka.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 5. Na każde ułożyć czubatą łyżeczkę farszu,zlepiać brzegi pierożków.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 6. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
    Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mozzarella Suszone pomidory Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować