Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • wyświetlono: 1769 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Małe, pieczone, drożdżowe pierożki z delikatnym farszem który stanowi szpinak ze śmietanką , suszone pomidory oraz mozzarella. Smak lekko zaostrzają czosnek i cebula. Ciasto drożdżowe pierogów wzbogacone zostało o olej rzepakowy z czosnkiem aby jego nuta dopełniała także smak farszu. Pierożki świetnie smakują na ciepło i na zimno, podane np. z kwaśną śmietaną. Możemy zabrać je na piknik czy lunch do pracy. Polecam są wyśmienite :)

martyna
  • 9 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju rzepaowego z czosnkiem
1 żółtko
200 ml. letniego mleka
Farsz:
1 cebula
5 ząbków czosnku
450g. szpinaku mrożonego ze śmietanką Hortex
300g. suszonych pomidorów z oleju
250g. mozzarelli z zalewy ( dwie kulki)
sól,pieprz
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
białko do posmarowania pierożków

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami1. Ciasto drożdżowe:Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsypać do miski.
    Dodać olej, żółtko oraz mleko.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami2. Farsz: W między czasie przygotować farsz.
    Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Dodać szpinak ze śmietaną, dusić do odparowania płynów.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami3. Suszone pomidory oraz mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę,dołożyć do szpinaku.
    Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać, pozostawić na gazie do rozpuszczenia się sera.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami4. Ciasto podzielić na kawałki,każdy rozwałkować cienko.
    Z ciasta wykrawać np. szklanką kółka.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami5. Na każde ułożyć czubatą łyżeczkę farszu,zlepiać brzegi pierożków.
  • Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami6. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
    Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkamozzarellasuszone pomidorykolacjaobiadpierogi ze szpinakiemlunchdrożdżowe pierogipieczone pierożkifarsz szpinakowypierogi szpinakpierogi z mozzarelląpierożki z ciasta drożdżowego

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ff1ulb

Dodane przez: cookyourself

dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi...

Dla miłośników szpinaku i nie tylko....

Dodane przez: PolskaGotuje

Rolada ze szpinaku z suszonymi pomidorami

Smaczna i efektowna przystawka

jajka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: CattiBrie

Jajka faszerowane szpinakiem i suszonymi...

Pomysł na te piękne jajka sprzedała...

drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

Dodane przez: klementynka

drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne...

Cukinia nadziewana suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i szpinakiem

Dodane przez: kasia_m86

Cukinia nadziewana suszonymi pomidorami,...

Zdrowe i dietetyczne danie. Bez...

image-02ld8hu

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Francuskie pierożki ze szpinakiem i pieczarkami

Idealne na przyjęcie z rodziną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE