Pieczone pierożki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Bardzo lubię pierogi ze szpinakiem. Zawsze jadłam je w tradycyjnym cieście, jednak ostatnio postanowiłam, żeby je upiec w piekarniku, ale z ciasta drożdżowego. Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :). Ciasto jest delikatne, bardzo smaczne i mało pracochłonne.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    3 jajka
    25 dag drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 1/2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki oleju
    Farsz:
    400 g szpinaku
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka wegety
    200 g sera białego półtłustego
    1 łyżka śmietany 18%
    1 mała cebula
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka 1 łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia ok 15-20 min w ciepłe miejsce. Do reszty mąki dodać sól, zioła prowansalskie, resztę cukru, jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty roszczyn, olej. Składniki połączyć ok. 5 min. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
    2. Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać szpinak, wegetę, pieprz. Całość podsmażyć do odparowania płynu ze szpinaku. Nastepnie dodać śmietanę, wymieszać. Wystudzić i dodać ser.
    3. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, rozwałkować i wyciąć szklanką krążki . Na krążki nakładać wystudzony farsz i zlepiać pierogi.

    Na wyłożonej pergaminem blaszce układać pierogi.
    Rozgrzać piekarnika do 160C piec przez 15 min.

Porady

*Ser można zastąpić podsmażoną piersią z kurczaka. Pierożki doskonale smakują z sosem czosnkowym. *Dodatkowo można użyć jedno jajko z jedną łyżka mleka, roztrzepać i posmarować pierożki przed włożeniem do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować