Delicja z serka kanapkowego

  • wyświetlono: 423 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię serek kanapkowy. Zawsze jadłam go na słono, jednak pomyślałam, że przecież fajnie by smakował w połączeniu z czymś słodkim.

  • 80min

Składniki

składniki (na okrągłą czy kwadratową formę ok. 24 cm) :
biszkopt:

- szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 średniej wielkości jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

do nasączenia :

- szklanka przegotowanej wody
- dwie łyżki cukru
- sok z połówki cytryny
- kieliszek alkoholu ( wódka, spirytus, ulubiony likier)

mus z białej czekolady:

- 0,5 l śmietanki 30 lub 36%
- ok. 150 g białej czekolady
- 2 serki kanapkowe po 150g np. Bieluch
- 2 op. śmietan fix

krem budyniowy:

- 0,5 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- dwa żółtka
- 250g masła

3/4 słoika kwaśnego, ulubionego dżemu lub konfitury, u mnie wiśni

polewa:

- tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Delicja z serka kanapkowego

  • 1. Piekarnik ustawić na 160 st. Oddzielić żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszać ze sobą. W większym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić osobno z cukrem. Dodać po łyżce ubitych żółtek do piany, wymieszać łyżką. Powoli, porcjami dodawać mąkę z proszkiem,przemieszać delikatnie. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu, patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy. Po ostudzeniu przekroić ciasto w poziomie na dwie części.

    Śmietankę podgrzać w rondelku (uważać, żeby się nie zagotowała i nie przypaliła), dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników .Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.

    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodać serki i jeszcze chwilę ubijać.
    .
    Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Biszkopt okroić nożem przed wyjęciem z formy, przekroić na pół, nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem, posmarować dżemem lub konfiturą, wyłożyć mus czekoladowy.

    Czekoladę na polewę roztopić w kąpieli wodnej (nad parującą wodą w rondelku), zalać mlekiem, dodać masło i mieszać do połączenia składników. Rozprowadzić delikatnie na cieście cienką warstwą. Schłodzić w lodówce okryty folią aluminiową lub w odpowiednim pojemniku, by nie przeszedł innymi zapachami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Serowa delicja z budyniem

Dodane przez: SLONCE

Serowa delicja z budyniem

Sernik z masą z budyniu czekoladowego....

Placek z delicjami

Dodane przez: jola19

Placek z delicjami

Ciasto wygląda bardzo apetycznie...

Placek z delicjami

Dodane przez: Ola30

Placek z delicjami

Ten przepis na placek dostałam...

Piegusek z delicjami i galaretką

Dodane przez: 2milutka

Piegusek z delicjami

Mój świąteczny wypiek,robię go...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

DELICJA Z JABŁKAMI I SEREM

Bardzo delikatne, pyszne ciasto...

Delicja

Dodane przez: Beata07

Delicja

Kakaowe ciasto z delicjami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE