Gyrosowe pierożki pieczone

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierożki przepyszne, zajadała się nimi cała moja rodzina, przede wszystkim dzieci, których smak gyrosa bardzo kusił i nęcił.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    60 dag mąki
    4 żółtka
    2 jaja
    10 dag drożdży
    20 dag margaryny
    4 łyżki śmietany
    sól

    Farsz:

    1/2 kg mięsa mielonego
    cebula
    1/2 papryki czerwonej
    przyprawa kebab/gyros

    Dodatkowo:

    rozkłócone jajko
    kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gyrosowe pierożki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać na stolnicę mąkę, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać pozostałe składniki ciasta, zagnieść na jednolitą masę. Drożdże wkruszamy wprost na mąkę. Po zagnieceniu odstawiamy na pół godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie podsmażamy mięso, w osobnej patelni cebulę i paprykę. Kiedy warzywa się zarumienią, dodajemy do mięsa, razem jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy.
  • 3. Wałkujemy ciasto, wykrawamy koła na pierogi, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. Można także potraktować je wodą, by lepiej się sklejały.
  • 4. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 180st. aż do zarumienienia pierożków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować