Danie wyszło lepsze niż się spodziewałam. Mięsko mięciutkie no i te cebule. Rewelacja. Słodkie, rozpływające się w ustach, jak jabłka. Pachnące jabłkami od octu jabłkowego.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 pałki z kurczaka
4 białe cebule
200 ml wody
3 łyżki octu 10 %
150 ml octu jabłkowego
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki soli
łyżka rozmarynu
łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
4 łyżki cukru
1/5 łyżeczki chilli
2 gałązki świeżego rozmarynu + 3 do dekoracji
Pieczone pałki z całymi cebulami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę tzn. wszystkie składniki pomieszać razem. Octy z wodą, olejem i dodać rozmaryn, pieprz, chilli, cukier, sól i świeże gałązki rozmarynu.
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.
Cebule obrać, umyć osuszyć. Ściąć piętkę i czubek.
Mięso, cebulę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie można kilka razy obrócić mięso i cebule.
Na mięsie i cebulach ułożyć po kawałku masła i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości cebul. Muszą dobrze upiec się w środku. Na koniec, na każda cebulę nasypać po 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego i jeszcze chwilę zapiec.
Smacznego.
Komentarze