Pieczone boczniaki w chrupiącej panierce

4.33 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Boczniaki z piekarnika dobrze smakują na przykład z jogurtowym dipem. Świetnie sprawdzą się jako przystawka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 gram boczniaków
    3 duże jajka
    1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczone boczniaki w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Mniejsze zostawiamy w całości. Oprószamy grzyby solą.
    Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy pieprz oraz ostrą paprykę i rozbełtujemy widelcem.
    Panierujemy boczniaki w jajku, a następnie w mące. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskujemy olejem rzepakowym.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
    Podajemy np. z jogurtowym dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować