Pieczona miruna z burakiem i marchewką

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 500 g ryby miruna
    pieprz cytrynowy
    sól
    ugotowana większa marchewka
    ugotowane dwa małe buraki
    dwie małe cebule zeszklone na oleju rzepakowym
    pieprz czarny świeżo mielony
    2 plasterki żółtego ulubionego sera ( u mnie gouda )
    120 g śmietany 18%
    mały pęczek natki pietruszki
    sok z cytryny
    1/2 łyżeczki cukru
    olej rzepakowy do wysmarowania formy
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pieczona miruna z burakiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba przed włożeniem do piekarnika 1. Umytą, osuszoną papierowym ręcznikiem rybę podzielić na mniejsze części. Oprószyć delikatnie pieprzem cytrynowym i solą. Ułożyć w wysmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać sól i pieprz czarny świeżo mielony.
    Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę cukru i troszkę soku z cytryny, sól.
    Marchewkę też zetrzeć na tarce i dodać troszkę soku z cytryny i sól.
    Na rybie ułożyć porcje buraków. Na burakach ułożyć startą marchewkę, a na marchewce zeszkloną na oleju rzepakowym cebulę.
    Śmietanę wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na samej górze.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 min. Na 10 min przed końcem pieczenia położyć plasterki żółtego sera.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Marchewka Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować