ok 500 g ryby miruna
pieprz cytrynowy
sól
ugotowana większa marchewka
ugotowane dwa małe buraki
dwie małe cebule zeszklone na oleju rzepakowym
pieprz czarny świeżo mielony
2 plasterki żółtego ulubionego sera ( u mnie gouda )
120 g śmietany 18%
mały pęczek natki pietruszki
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
olej rzepakowy do wysmarowania formy
sól
Pieczona miruna z burakiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą, osuszoną papierowym ręcznikiem rybę podzielić na mniejsze części. Oprószyć delikatnie pieprzem cytrynowym i solą. Ułożyć w wysmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać sól i pieprz czarny świeżo mielony.
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę cukru i troszkę soku z cytryny, sól.
Marchewkę też zetrzeć na tarce i dodać troszkę soku z cytryny i sól.
Na rybie ułożyć porcje buraków. Na burakach ułożyć startą marchewkę, a na marchewce zeszkloną na oleju rzepakowym cebulę.
Śmietanę wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na samej górze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 min. Na 10 min przed końcem pieczenia położyć plasterki żółtego sera.
Smacznego.
Komentarze