Pieczona kiełbasa z jabłkiem i cebulą z dodatkiem cydru

4.5 (198 ocen)

To idealna propozycja na kolację, gdy wieczory są juz chłodniejsze. Danie robi się łatwo i jest pyszne. A kiełbaska podgrzana w piekarniku następnego jest jeszcze lepsza.

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
    2 jabłka
    3 duże cebule
    1 szklanka cydru (lub dowolnego piwa)
    Garść rodzynek
    Sok z połowy cytryny
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kiełbasa z jabłkiem i cebulą z dodatkiem cydru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę włożyć do garnka, zalać wodą i na średnim ogniu podgrzewać, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie powinna się zagotować, bo kiełbasa popęka. Po kilku minutach wyjąć kiełbasę z wody i pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Obrane cebule pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Lekko posolić i smażyć przez chwilę. Następnie odstawić na bok.
  • 3. Umyte jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
  • cydr 4. Kiełbasę lekko ponacinać i włożyć do naczynia zaroodpornego, dodać cebulę i jabłka oraz rodzynki. Całość zalać cedrem i posypać pieprzem.
  • Pieczona kiełbasa z jabłkiem i cebulą z dodatkiem cydru 5. Kiełbasę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać pod przykryciem przez około 20-25 minut. Następnie ściągnąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 200 stopni, włączyć termoobieg i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować