Biała kiełbasa pieczona z porem i cebulą

4.47 (181 ocen)

  • 60 min

Alternatywa dla tradycyjnych sposobów przyrządzania białek kiełbasy

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5 kg surowej białej kiełbasy
    - 2 cebule
    - 1 por
    - odrobina smalcu
    - sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, majeranek
Wystaw ocenę:

4.47 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa pieczona z porem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zamarynowania kiełbaski dzień wcześniej - najlepiej wieczorem. Kropimy drobno pora oraz cebulę, mieszamy w misce, solimy i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Mieszamy warzywa i władamy do nich surową białą kiełbasę. Zagrzebujemy ją w cebuli i porze żeby przeszła smakiem warzyw. Tak zostawiamy na noc. Następnego dnia przygotowujemy płaskie naczynie żaroodporne lub blaszkę. Smarujemy je smalcem i wykładamy większość warzyw, na warzywa wykładamy zamarynowaną kiełbasę. Pomiędzy pętka wykładamy resztę warzyw. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiełbaskę pieczemy około godziny - aż kiełbaski się zrumienią. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem.

Porady

Do warzyw możemy dodać obrane jabłuszko - smak będzie wówczas podkręcony i lekko winny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować