Gruszka z lodami i aromatem cynamonu oraz kawałkami chrupiącego ciasteczka to doskonały pomysł. Deser jest baaardzo prosty, ale zapewniam, że polubią go wszyscy - o ile lubią cynamon.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
1 gruszka (najlepiej słodka i twarda)
sok z cytryny/limonki
2 gałki lodów
2 herbatniki
cynamon
Pieczona gruszka z lodami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę należy umyć, przekroić na pół i ze środka wydrążyć gniazda nasienne.
Następnie owoc złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową.
Piec do miękkości - przez kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni.
(Czas pieczenia zależy od naszych preferencji, ja lubię lekko twarde oraz od gatunku i wielkości gruszki.)
Po tym czasie kawałki gruszki ułożyć na talerzyku, skropić odrobiną soku z cytryny/limonki, a wydrążone środki wypełnić lodami.
Całość posypać cynamonem i udekorować herbatnikami.
Komentarze