Muffinki czekoladowe z gruszka i cynamonem

3 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne i wilgotne muffinki z gruszką oraz aromatycznym cynamonem. Pycha!

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    150g mąki pszennej
    50g cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 jajko
    75 ml śmietany(ew. jogurtu lub mleka)
    50 ml oleju
    2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    2 gruszki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z gruszka i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej jajko, śmietanę, olej oraz miód.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę obrane gruszki.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Muffiny opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować