Pieczeń wieprzowa w sosie musztadrowo- miodowym

  • wyświetlono: 3566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Często robię ją na niedzielny obiad.

kasiasoter
  • 380min

Składniki

1 kg pieczeni wieprzowej (szynki bez kości)
1/3 szkl. oleju
łyżka wegety
3 ząbki czosnku (można użyć również czosnek granulowany)
zioła prowansalskie
tymianek
papryka słodka w proszku
1 szkl. wody
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń wieprzowa w sosie musztadrowo- miodowym

  • 1. Z oleju, wegety, czosnku, papryki i ziół robimy marynatę. Mięso myjemy
    i marynujemy ok. 6 godzin w chłodnym miejscu.
    Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą zmieszaną z 1/2 szkl. wody
    i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Mięso kroimy
    w plastry.
    1/2 szkl. wody, mąkę, musztardę i miód mieszamy i wlewamy do wywaru, aby powstał sos.
    Podajemy z ziemniakami i burakami tartymi z chrzanem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Netka

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Pyszna, aromatyczna potrawa z polędwiczkami...

miodowa karkówka pieczona w keczupie

Dodane przez: agarybak76

Miodowa karkówka pieczona w keczupie.

Krucha, soczysta karkówka świetnie...

Udka

Dodane przez: AnnaKoziel

Pieczone udka w sosie miodowo-musztardowym

Mięso z kurczaka z wyraźnym smakiem...

polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Pyszne, mięciutkie mięsko z aromatycznym,...

Pieczone żeberka w sosie miodowo musztardowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Pieczone żeberka w sosie miodowo musztardowym

Uwielbiam wszystko co jest słodkie,...

image-1mv9qvb

Dodane przez: anulka3010

Szynka wieprzowa w sosie własnym

Danie powstało z braku pomysłu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE