Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Bardzo fajna przystawka na ciepło. Można przygotować wcześniej i przed przyjściem gości włożyć do piekarnika.Przepis pochodzi z kalendarza ściennego w mojej kuchni.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    12 dużych pieczarek ( u mnie jak widać na zdjęciu były 23 małe )
    2 łyżki masła
    sól
    biały pieprz

    Na farsz:

    150 g sera pleśniowego
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka masła
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanego koperku
    cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kapelusze odkładamy, a odcięte trzony siekamy.
  • 2. Przygotowujemy farsz:
    Cebulę obieramy, drobno kroimy i razem z trzonami pieczarek podsmażamy na łyżce masła.
    Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z podsmażoną cebulką i trzonami oraz z koperkiem.
    Odkładamy 3 łyżki orzechów, a resztę łączymy z masą serową.
    Odłożone orzechy mieszamy z uprażoną na suchej patelni bułką tartą.
  • 3. Kapelusze pieczarek oprószamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i posypujemy bułką tartą wymieszaną z orzechami.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Układamy w nim pieczarki.
    Na każdej pieczarce układamy kawałek masła.
  • 4. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować