Bardzo fajna przystawka na ciepło. Można przygotować wcześniej i przed przyjściem gości włożyć do piekarnika.Przepis pochodzi z kalendarza ściennego w mojej kuchni.
40 min
Składniki:
Składniki:
12 dużych pieczarek ( u mnie jak widać na zdjęciu były 23 małe )
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kapelusze odkładamy, a odcięte trzony siekamy.
2.Przygotowujemy farsz:
Cebulę obieramy, drobno kroimy i razem z trzonami pieczarek podsmażamy na łyżce masła.
Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z podsmażoną cebulką i trzonami oraz z koperkiem.
Odkładamy 3 łyżki orzechów, a resztę łączymy z masą serową.
Odłożone orzechy mieszamy z uprażoną na suchej patelni bułką tartą.
3.Kapelusze pieczarek oprószamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i posypujemy bułką tartą wymieszaną z orzechami.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Układamy w nim pieczarki.
Na każdej pieczarce układamy kawałek masła.
4.Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Komentarze