Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

4.5 (202 ocen)

  • 45 min

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami to przekąska idealna na wszelkie imprezy, czy spotkania w gronie znajomych. Pieczone grzyby nadziewane serowym farszem zachwycą smakiem każdego! Jak większość przystawek robi się je naprawdę szybko. Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g pieczarek
    ◦1 łyżka oleju
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na farsz:
    ◦2-3 szalotki
    ◦1 łyżka masła
    ◦100 g sera pleśniowego
    ◦100 g orzechów włoskich
    ◦100 ml śmietany 18%
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pieczarek:
    Pieczarki oczyszczamy i usuwany nóżki, które odkładamy – dodamy je do farszu. Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.

    Przygotowanie farszu:
    Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pieczarki Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować