Pesto z oregano i orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pogoda nas dziś rozpieszcza :) Właśnie taką jesień uwielbiam :) W tak piękny czas postanowiłam ocieplić także nasz obiad daniem wprost ze słonecznej Italii. Przygotowałam aromatyczne i intensywne w smaku pesto ze świeżego oregano i orzechów laskowych. Ta zielona kompozycja składników idealnie komponuje się z makaronami, ale jest świetna także jako dodatek do mięs, ryb, kanapek lub pieczonych warzyw. Smacznie polecam :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 drzewka oregano
    - 50 g orzechów laskowych
    - 50 g sera Pecorino
    - 2 ząbki czosnku
    - około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - świeżo mielony pieprz
    - szczypta garam masali
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Zielone pesto Pasty

Pesto z oregano i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy laskowe mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, listki oregano i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty ser Pecorino, zmielone orzechy laskowe, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą, szczyptą garam masali i świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Pesto przechowujemy w lodówce przez około 7 dni w dobrze zamkniętym słoiczku. Wierzch możemy skropić oliwą z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować