Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dzisiaj zapraszam na smakowite i wyraziste pesto skomponowane z 3 ziół: bazylii, mięty i rozmarynu z dodatkiem orzechów laskowych, parmezanu i czosnku. Całość jest niezwykle aromatyczna, pobudza nasze zmysły, a w połączeniu z makaronem smakuje wybornie :D

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 drzewko bazylii
    - mały pęczek mięty
    - 3 gałązki rozmarynu
    - 60 g orzechów laskowych
    - 50 g parmezanu
    - 3 ząbki czosnku
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - sól ziołowa
    - świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto "mix ziół" z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy laskowe prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Parmezan ścieramy na tarce.

    Umyte i osuszone listki bazylii, mięty i rozmarynu przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek oraz część oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty parmezan, rozbite orzechy laskowe, wlewamy pozostałą część oliwy z oliwek i łączymy składniki przez chwilę miksując. Całość doprawiamy solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.

    Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Życzę smacznego! :)

Porady

PRZECHOWYWANIE: Gotowe pesto przekradamy do słoiczków, skrapiamy jego wierzch oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować