Penne z szynką parmeńską i gorgonzolą

4.5 (180 ocen)

  • Dla 2 osób

Makaron= szybko, ciekawie i smacznie!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki makaronu penne,
    5 plasterków szynki parmeńskiej,
    50 g GORGONZOLI,
    pieprz czarny,
    1 mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    bazylia,
    4 łyżki śmietany kremówki,
    papryka słodka mielona,
    szczypiorek,
    2 łyżki oliwy z oliwek.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Penne z szynką parmeńską i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybko i jak smacznie 1. Makaron ugotować al'dente.
    Na patelni na oliwie z oliwek chwilkę podsmażać cebulkę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Jak już się lekko zarumienią dodać kawałki szynki parmeńskiej, popieprzyć dodać paprykę słodką w proszku, bazylię. Chwilkę podsmażać. Zalać śmietanką kremówką i dodać gorgonzoli. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia i podać na makaronie posypane szczypiorkiem.

    UWAGA: nie solić! Gorgonzola i szynka parmeńska są już słone, dlatego trzeba uważać z solą by nie przesolić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować