Pavlova bananowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22 cm, ja odrysowałam od talerza. Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy odrobinę wyższe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany.
Banany kroimy na grube plastry i skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Pokrojone banany układamy na bezie. Przykrywamy kremem a wierzch dekorujemy truskawkami i fiołkami. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze