Pavlova bananowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krucha beza w połączeniu z aksamitnym kremem i delikatnym bananem i orzeźwiającymi truskawkami to strzał w 10tkę!

  • 30 min

Składniki:

  • Beza:
    - 6 białek
    - 350 g drobnego cukru do wypieków
    - 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - szczypta soli

    Krem:
    - 330 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
    - 125 g sera mascarpone
    - 0,5 op. mix do śmietany
    - 4 czubate łyżeczki cukru pudru

    Dodatkowo:
    - 1 duży banan + sok z cytryny do jego skropienia
    - 250 g truskawek
    - fiołki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pavlova bananowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22 cm, ja odrysowałam od talerza. Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy odrobinę wyższe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.

    Krem:
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany.

    Banany kroimy na grube plastry i skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Pokrojone banany układamy na bezie. Przykrywamy kremem a wierzch dekorujemy truskawkami i fiołkami. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować