Pasztet z selera, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
Selery , cebule i marchew obrać i zetrzeć na tarce. Do z tartej cebuli,marchwi i selerów dodajemy szklankę wody oraz kostkę margaryny. Gotujemy to przez 1 godz mieszając, aby woda wyparowała. Pod koniec gotowania dodajemy 2 kostki bulionu. Całość wystudzić ok 10-15 min. Później należy dodać oddzielone żółtka z 4 jajek ,szklankę bułki tartej i całość mieszamy oraz miksujemy doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową do smaku. Pozostawione białka z jajek ubić lub miksować na pianę i dodać na koniec do przygotowanej masy. Przygotowaną masę wykładamy na przygotowaną wcześniej wysmarowaną w margarynie i obsypana tartą bułką blachę do pieczenia. Na wierzch pasztetu można posypać wg uznania ziarenka słonecznika i dyni. Pieczemy pasztet 1 godzinę w temperaturze 100 °C. Upieczony pasztet można podawać na gorąco lub zimno. Jest bardzo dobry i dietetyczny. Życzę smacznego.
Porady
Można podawać na gorąco i na zimno. Dobry jako przystawka
Komentarze