PASZTET Z SELERA,

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dobry na każdą okazje.

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    2 duże selery
    2 duże cebule
    1 marchew
    1 szklanka wody
    1 kostka margaryny
    2 kostki bulionu grzybowego
    4 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i majeranek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z selera po upieczeniu 1. PRZYGOTOWANIE:

    Selery , cebule i marchew obrać i zetrzeć na tarce. Do z tartej cebuli,marchwi i selerów dodajemy szklankę wody oraz kostkę margaryny. Gotujemy to przez 1 godz mieszając, aby woda wyparowała. Pod koniec gotowania dodajemy 2 kostki bulionu. Całość wystudzić ok 10-15 min. Później należy dodać oddzielone żółtka z 4 jajek ,szklankę bułki tartej i całość mieszamy oraz miksujemy doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową do smaku. Pozostawione białka z jajek ubić lub miksować na pianę i dodać na koniec do przygotowanej masy. Przygotowaną masę wykładamy na przygotowaną wcześniej wysmarowaną w margarynie i obsypana tartą bułką blachę do pieczenia. Na wierzch pasztetu można posypać wg uznania ziarenka słonecznika i dyni. Pieczemy pasztet 1 godzinę w temperaturze 100 °C. Upieczony pasztet można podawać na gorąco lub zimno. Jest bardzo dobry i dietetyczny. Życzę smacznego.

Porady

Można podawać na gorąco i na zimno. Dobry jako przystawka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować