Zaraz po leczu, to mój ulubiony sposób przyrządzania cukinii. Pastyga to taka jakby zapiekanka z cukinii, ale trochę inna niż zwykłe zapiekanki warzywne.
Pastyga, czyli smaczny sposób na cukinię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a koperek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy olej, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Powinna powstać masa: nie za gęsta i nie za rzadka, taka mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem brytfankę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około godzinę. Ja moją pastygę upiekłam w dużej tortownicy. Pastyga wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Komentarze