Pastyga, czyli smaczny sposób na cukinię

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zaraz po leczu, to mój ulubiony sposób przyrządzania cukinii. Pastyga to taka jakby zapiekanka z cukinii, ale trochę inna niż zwykłe zapiekanki warzywne.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średnia cukinia: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - pęczek koperku: 1 sztuka
    - olej: 0.5 szklanki
    - Jajko: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - pieprz ziołowy: 1 szczypta
    - świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Pasty

Pastyga, czyli smaczny sposób na cukinię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a koperek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy olej, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Powinna powstać masa: nie za gęsta i nie za rzadka, taka mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem brytfankę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez około godzinę. Ja moją pastygę upiekłam w dużej tortownicy. Pastyga wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować