Karkówka na sposób chiński

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna wieprzowina "otulona" smakami Dalekiego Wschodu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g karkówki wieprzowej
    450 g porów
    1duża zielona papryka
    200 g kapusty pekińskiej
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki wódki (Krupnik)
    3 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka octu ryżowego
    wegeta 1 łyżeczka
    ostra papryka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka na sposób chiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i wegetę ,
    wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut.
    Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowane warzywa usmażyłem na 2 łyżkach oliwy , ok. 10 minut. Dodałem je następnie do mięsa.
    Na pozostałym tłuszczu zeszkliłem zgnieciony czosnek , wlałem sos sojowy , ocet ryżowy , miód i resztę bulionu. Doprowadziłem do wrzenia, doprawiłem papryką, pieprzem a potem dodałem do mięsa.
    Podałem makaronem Chow Mein ( ugotowanym wg przepisu podanym na opakowaniu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować