kostka z ryby (np. dorsza, mintaja), 6szt
oliwa z oliwek, 2 łyżki
pomidory w sosie własnym bez skóry, 200 g
zielone oliwki, 50 g
pesto czerwone, 25 g
cebula 2 szt
czosnek, 2 zabki
papryka czerwona, 3 szt
bulion drobiowy 50ml
przypraw do ryby
ser żółty 150 g
masło extra 3 łyżki
pieprz, czosnek granulowany
Ryba zapiekana na sposób włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę natrzeć na noc przyprawą do ryb. 2 szt papryki upiec w 200 st C w piekarniku w folii aluminiowej aż zczarnieje skórka, następnie schłodzić i zmiksować w blenderze. Na oliwie z oliwek podsmażyć zmiażdżony czosnek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodać kostkę z 1 papryki, smażyć 10-15 minut, dodać bulion dusić 10 minut, dodać pokrojone w plasterki oliwki i pomidory w sosie własnym oraz pesto, doprawic pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dusić do odparowania wody i zagęszczenia sie sosu. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem extra, polać to włoskim sosem, piec około 30 minut, posypać tartym serem i piec 15 minut jeszcze. Podawać z bagietką ciabattą.
Porady
DO RYBKI MOZNA DODAC SWOJE ULUBIONE PRZYPRAWY NP CURRY CZY INNE
Komentarze