RYBA ZAPIEKANA NA SPOSÓB WŁOSKI

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

AROMATYCZNA PYSZNA CIEKAWA KAŻDY JĄ ZJE

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kostka z ryby (np. dorsza, mintaja), 6szt
    oliwa z oliwek, 2 łyżki
    pomidory w sosie własnym bez skóry, 200 g
    zielone oliwki, 50 g
    pesto czerwone, 25 g
    cebula 2 szt
    czosnek, 2 zabki
    papryka czerwona, 3 szt
    bulion drobiowy 50ml
    przypraw do ryby
    ser żółty 150 g
    masło extra 3 łyżki
    pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba zapiekana na sposób włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę natrzeć na noc przyprawą do ryb. 2 szt papryki upiec w 200 st C w piekarniku w folii aluminiowej aż zczarnieje skórka, następnie schłodzić i zmiksować w blenderze. Na oliwie z oliwek podsmażyć zmiażdżony czosnek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodać kostkę z 1 papryki, smażyć 10-15 minut, dodać bulion dusić 10 minut, dodać pokrojone w plasterki oliwki i pomidory w sosie własnym oraz pesto, doprawic pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dusić do odparowania wody i zagęszczenia sie sosu. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem extra, polać to włoskim sosem, piec około 30 minut, posypać tartym serem i piec 15 minut jeszcze. Podawać z bagietką ciabattą.

Porady

DO RYBKI MOZNA DODAC SWOJE ULUBIONE PRZYPRAWY NP CURRY CZY INNE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować