pastelowe ciasto z soczku Kubuś

  • wyświetlono: 1983 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 1

lekkie, nie za słodkie ciacho, z mocną nutą brzoskwiniową, proporcje są na małą tortownicę 22 cm, jeśli chcemy zrobić w dużej blaszce (25/38 cm) musimy podwoić wszystkie składniki.

capri
  • 100min

Składniki

biszkopt:
3 średnie jaja
3 kopiaste łyżki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa Kubusiowa:
0,5 litra soczku marchew - jabłko - brzoskwinia
1,5 paczuszki (60 gram) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
2 kopiaste łyżki cukru
100 gram miękkiego masła
masa śmietanowo - jogurtowa:
200 gram śmietany kremówki 30%
170 gram (mały kubeczek) jogurtu naturalnego
2 kopiaste łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)
1/3 szklanki wrzącej wody
1 galaretka brzoskwiniowa na górę
Poncz: 1/3 szklanki letniej wody, sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

pastelowe ciasto z soczku Kubuś

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłozonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
  • 2. 1 szklankę soku zagotować w rondlu, w drugiej dokładnie rozprowadzić budyń, cukier, wymieszać, wlać do gotującego się soku i ugotować jak tradycyjny budyń, schłodzić. Potem stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać (najlepiej blenderem) do całkowitego połączenia składników.

    Następnie masę wylać na schłodzony, nasączony ponczem biszkopt, wyrównać wierzch, wsadzić na 60 minut do lodówki do stężenia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jogurt, wymieszać, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę budyniową.
    Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wrzącej wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wylać na masę śmietanową, wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Porady

Masę śmietanową możemy przyrządzić z czystej kremówki w ilości 300 - 350 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastosok Kubuś

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kubuś

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Kubuś

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą...

ciasto Kubuś

Dodane przez: elka72

Ciasto Kubuś

Znane i lubiane ciasto chyba przede...

Sernik pastelowy z owocami

Dodane przez: Magster

SERNIK PASTELOWY Z OWOCAMI

Lekki deser na bazie serka homogenizowanego...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: meggy_f

Ciasto Kubuś

Łatwe i dietetyczne ciasto. Bardzo...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: ZuzaNS

Ciasto Kubuś

Ciasto idealne zwłaszcza dla dzieci...

kukułka

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto kukułka

Pyszne i wyjątkowo delikatne.Wyczuwalny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE