pastelowe ciasto z soczku Kubuś

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

lekkie, nie za słodkie ciacho, z mocną nutą brzoskwiniową, proporcje są na małą tortownicę 22 cm, jeśli chcemy zrobić w dużej blaszce (25/38 cm) musimy podwoić wszystkie składniki.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    3 średnie jaja
    3 kopiaste łyżki cukru
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa Kubusiowa:
    0,5 litra soczku marchew - jabłko - brzoskwinia
    1,5 paczuszki (60 gram) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    2 kopiaste łyżki cukru
    100 gram miękkiego masła
    masa śmietanowo - jogurtowa:
    200 gram śmietany kremówki 30%
    170 gram (mały kubeczek) jogurtu naturalnego
    2 kopiaste łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 kopiaste łyżki żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)
    1/3 szklanki wrzącej wody
    1 galaretka brzoskwiniowa na górę
    Poncz: 1/3 szklanki letniej wody, sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pastelowe ciasto z soczku kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłozonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
  • 2. 1 szklankę soku zagotować w rondlu, w drugiej dokładnie rozprowadzić budyń, cukier, wymieszać, wlać do gotującego się soku i ugotować jak tradycyjny budyń, schłodzić. Potem stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać (najlepiej blenderem) do całkowitego połączenia składników.

    Następnie masę wylać na schłodzony, nasączony ponczem biszkopt, wyrównać wierzch, wsadzić na 60 minut do lodówki do stężenia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jogurt, wymieszać, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę budyniową.
    Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wrzącej wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wylać na masę śmietanową, wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Porady

Masę śmietanową możemy przyrządzić z czystej kremówki w ilości 300 - 350 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pastelowe ciasto.

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pastelowe ciasto

gogusia Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować