Pasta orzechowa

4.5 (200 ocen)

  • 20 min

To bardzo smaczny i oryginalny dodatek do warzyw na ciepło. Aromatyczna pasta wzbogaci smak marchewki, brokułów czy fasolki szparagowej. Proponuję ugotować warzywa na parze, zachowaj więcej witamin.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
    2-4 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
    50 g masła
    20 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mleka
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka Gomasio
    2 łyżki zarodków pszennych
    sok z cytryny
    1 puszka młodej marchewki
    1 szkl mrożonej fasolki szparagowej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sok Pasty

Pasta orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy mielimy w młynku lub w maszynce do mięsa. Masło powinno być miękkie. Ucieramy je na puszystą masę. Stopniowo dodajemy orzechy, natkę pietruszki, mleko, koncentrat pomidorowy i miód. Dosypujemy zarodki pszenne ale nie jest to konieczne.
  • 2. Pastę dokładnie mieszamy, doprawiamy Gomasio ( japońską solą sezamową ) i sokiem z cytryny. Możemy od razu podawać ją do warzyw ale znacznie lepiej smakuje, kiedy poleży przez co najmniej godzinę w lodówce.
  • 3. Fasolkę gotujemy na parze, pod koniec dodajemy marchewkę. Ciepłe warzywa wykładamy na talerz, na nich kładziemy pastę orzechową. Powinna delikatnie się rozpływać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować