To bardzo smaczny i oryginalny dodatek do warzyw na ciepło. Aromatyczna pasta wzbogaci smak marchewki, brokułów czy fasolki szparagowej. Proponuję ugotować warzywa na parze, zachowaj więcej witamin.
20 min
Składniki:
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
2-4 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
50 g masła
20 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka Gomasio
2 łyżki zarodków pszennych
sok z cytryny
1 puszka młodej marchewki
1 szkl mrożonej fasolki szparagowej
Pasta orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy mielimy w młynku lub w maszynce do mięsa. Masło powinno być miękkie. Ucieramy je na puszystą masę. Stopniowo dodajemy orzechy, natkę pietruszki, mleko, koncentrat pomidorowy i miód. Dosypujemy zarodki pszenne ale nie jest to konieczne.
2.Pastę dokładnie mieszamy, doprawiamy Gomasio ( japońską solą sezamową ) i sokiem z cytryny. Możemy od razu podawać ją do warzyw ale znacznie lepiej smakuje, kiedy poleży przez co najmniej godzinę w lodówce.
3.Fasolkę gotujemy na parze, pod koniec dodajemy marchewkę. Ciepłe warzywa wykładamy na talerz, na nich kładziemy pastę orzechową. Powinna delikatnie się rozpływać.
Komentarze