Pasta boczkowa, czyli pasta z boczku to bardzo łatwy i niedrogi przepis na coś, czym można smacznym posmarować chleb. Pomysł dostałam od partnera, który sam kiedyś to przyrządził. I jest pyszna!!!
15 min
Składniki:
- około 70-80 dag boczku parzonego i wędzonego
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
Pasta boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek tniemy w paski i mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa na grubszych oczkach. Cebule oraz ząbki czosnku obieramy i też przeciskamy przez maszynkę.
2.Całość mieszamy łyżką i przyprawiamy papryką słodką oraz pieprzem (soli raczej nie trzeba, gdyż boczek sam w sobie jest słony - no, chyba,że ktoś lubi bardzo słone, to może dodać sól).
3.Gotowe! Smarujemy chlebek albo bułeczkę. Smacznego!
Komentarze