REKLAMA

Słoikowa łopatka boczkowa

wyświetlono: 3838 | dodany do książki kucharskiej: 37 | polecenia: 1

Nie ma to jak domowe mięsko ze słoika. Seria wiem co jem, domowo i zdrowo. Sklepowe wędliny niech się chowają.

opublikowany: 27.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 50 min

Składniki:

  • 3,5 kg łopatki wieprzowej
    500 g świeżego boczku
    1 duża główka czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ok. 1 l wody
Ocena:

(średnia 4.92 z 154 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.]
    Czosnek obrać i przepłukać.
    Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
    Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
    Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
    Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
  • 2. Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
    Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
    Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
    Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
    Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
    Po około minucie słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 27.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=193

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: elka72 elka72

Domowa mielonka słoikowa

Domowy wyrób czyli smaczna,pachnąca bez żadnych dodatków,naturalna wędlina na kanapki

kategoria: Przetwory kanapki opublikowany: 08.10.2016 | wyświetlono: 3858 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kalina Kalina

KIEŁBASA SŁOIKOWA

Konserwa mięsna , bez sztucznych dodatków,konserwantów,mięso w mięsie.Można przechowywać dłużej.

kategoria: Przetwory opublikowany: 03.04.2013 | wyświetlono: 16251 Książki kucharskie: 56 | Polecenia: 3
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Rolada boczkowa

Polecam do kanapek.

kategoria: rolada Przystawki opublikowany: 18.12.2013 | wyświetlono: 5426 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Stare Gary Stare Gary

Kiełbasa słoikowa wieprzowa

Świetna alternatywa dla wyrobów sklepowych

kategoria: Przetwory opublikowany: 05.12.2014 | wyświetlono: 2680 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE