Słoikowa łopatka boczkowa

4.9 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób

Nie ma to jak domowe mięsko ze słoika. Seria wiem co jem, domowo i zdrowo. Sklepowe wędliny niech się chowają.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3,5 kg łopatki wieprzowej
    500 g świeżego boczku
    1 duża główka czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ok. 1 l wody
Wystaw ocenę:

4.9 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Słoikowa łopatka boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.]
    Czosnek obrać i przepłukać.
    Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
    Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
    Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
    Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
  • 2. Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
    Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
    Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
    Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
    Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
    Po około minucie słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 27.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=193

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować