Parowany łosoś kminkowy na szpinaku po parmeńsku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na soczystego i aromatycznego łososia podawanego na poduszce szpinakowej w stylu parmeńskim. Całość dopełnia puree jaglane.

  • 20 min

Składniki:

  • - filet z łososia
    - kminek mielony
    - grubo mielony pieprz
    - plaster masła
    - sól do smaku
    SZPINAK PO PARMEŃSKU:
    - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    - 60 g startego Parmezanu
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - 0,5 łyżeczki mielonego kminku
    - 1 łyżka startych orzechów włoskich
    - 1 łyżka masła
    - pieprz czarny
    - 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parowany łosoś kminkowy na szpinaku po parmeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na porcje, które oprószamy solą, grubo mielonym pieprzem oraz mielonym kminkiem.

    Na tak przygotowane filety układamy plaster masła i parujemy około 6 minut.
  • 2. Przygotowanie szpinaku:

    Szpinak rozmrażamy na rozgrzanym maśle i chwilę smażymy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

    Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę zabki czosnku, 2 łyżki jogurtu, cukier trzcinowy oraz kminek i dusimy całość około 5 minut.

    Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy starty parmezan i 1 łyżkę startych orzechów włoskich - dokładnie mieszamy.
  • 3. Gotowego łososia układamy na szpinakowej poduszce.

    Całość świetnie dopełni puree z kaszy jaglanej.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować