nadziewane papryczki i kasza z ziemniakami zapiekana
1 godz. 30 min
Składniki:
6 małych żółtych papryczek
300 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
2 cebule
1 szkl kaszy gryczanej
200 ml śmietany
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
1 duży ziemniak lub 2 male
olej
Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę posiekać i przysmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Ziemniak obrać, pokroić na kawałki , zalać 500 ml wody i gotować ok 7 min, po czym drucianym tłuczkem rozgnieść ziemniaki w wodzie w której się gotowały, dodać kaszę, zagotować, Pogotować ok 5 min ciągle mieszajc, dodać połowę przyrumienionych pieczarek, wymieszać i przykryć pokrywką. Zamieszać co jakieś 15 min. Kasza napęcznieje.
Paprykę przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie wyciąć gniazda nasienne.
Mięso wymieszać z resztą pieczarek, doprawić solą w razie potrzeby.
Napełnić paprykę. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
2.Kaszę wymieszać ze śmietaną i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć paprykę.
Posmarować paprykę oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 st Zapiekać godzinę.
Komentarze