Papryka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazdo nasienne. Wnętrze posolić i posypać pieprzem.
2.Ugotować ryż.
3.1 paprykę, cukinię, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać na patelnię i usmażyć al dente na tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem.
4.Do usmażonych warzyw dodać sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, wymieszać.
5.Ugotowany ryż połączyć z usmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
7.Papryczki ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st C ok 40min, po upływie 25min zdjąć górę z papryk, w celu przyrumienienia farszu.
Nakładając paprykę na talerz paprykę ponownie przykryć kapeluszem z papryki.
Porady
W zależności od upodobania do farszu można dodać również inne warzywa lub mielone mięso.
Komentarze