Panna cotta z białą czekoladą

4.5 (144 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Przepis znalazłam kiedyś w internecie i jest świetną alternatywą na deser.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
    180 ml mleka
    150 g białej czekolady, połamanej
    30 g cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 niedużych foremek (125 ml) natłuścić.
    W niedużym garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika.
    Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać.Rozdzielić pomiędzy foremki. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej).
    Panna cottę serwować na talerzykach, wyjętą z foremek z galaretką truskawkową lub sosem truskawkowym

Porady

żelatyna i mieszanka mleczna powinny być w podobnych temperaturach, w momencie ich łączenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować