Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny deser, znany chyba już wszystkim. Bogactwo owoców sprawia, że panna cotta nie jest przesłodzona. Mus z brzoskwiń jest bardzo aksamitny. Koniecznie wypróbujcie!

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1,5 łyżki żelatyny

    Panna cotta:
    330 ml śmietanki 30%
    100 g białej czekolady
    0,5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1,5 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    1 przezroczysta galaretka o smaku winogronowym
    Maliny
    Kiwi
    Pomarańcza
    Płatki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Panna cotta Musy

Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, umieszczamy w blenderze. Dolewamy pół szklanki syropu i miksujemy na gładki mus. Przelewamy go do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już ostygnie mus przelewamy do wysokich kieliszków (podzieliłam go na 5). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Do garnka wlewamy śmietankę, mleko i dodajemy połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy śmietanka się zagotuje zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wylewamy go na zastygnięty mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Na białym deserze rozkładamy owoce- kawałki pomarańczy, kiwi i maliny. Wierzch dekorujemy galaretką i płatkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować