Złociste i chrupiące paprykowo-czosnkowe pałeczki z kurczaka na obiad...
2 godz. 40 min
Składniki:
6 dużych pałeczek z kurczaka
1 duża cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 główka czosnku
przyprawa grill meksykański do oprószenia
papryka słodka do oprószenia
sól himalajska do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
Pałeczki o paprykowo-czosnkowym aromacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłucz wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Sos sojowy wymieszaj z oliwą natrzyj mięso z każdej strony,oprósz równomiernie papryką słodką i grillem meksykańskim do smaku oraz sola himalajską .Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
2.Cebulę obierz pokrój w piórka czosnek obierz ze skórki i rozsyp razem z cebulą równomiernie na mięsie.Paprykę wydrąż z nasion pokrój na paski ułóż na mięsie przykryj folią aluminiową i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przed pieczeniem ogrzać do temp pokojowej włożyć do piekarnika i piec około godziny w temp 180*c W czasie pieczenia polewaj pałeczki sosem który utworzy się na dnie formy. Gotowe mięso podawaj z ziemniakami z wody i dowolnym bukietem surówek.
Komentarze