Ozdobne róże z masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do małego garnuszka ( np. 0,5l) wlewamy 30 ml zimnej wody. Dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie doprowadzić do zagotowania. Wsypujemy glukozę i łyżeczkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy.
2.Do miski wsypujemy cukier puder i mieszamy go z żelatyną i niewielką ilością barwnika spożywczego. Dokładnie wyrabiamy powstałą masę. Rozwałkujemy na cienki placek podsypując cukrem pudrem, aby nie dopuścić do klejenia się ciasta.
3.Kieliszkiem wykrawamy kółeczka. Bierzemy wykałaczkę i oplatając ja pierwszym kółeczkiem tworzymy pączek róży. Kolejne płatki doklejamy smarując delikatnie kółeczka niewielką ilością wody ( ja moczę palec w kieliszku z wodą i smaruję tylko boki kółeczka), po czym wywijamy im delikatnie płatki. Jeśli nasza róża przybiera odpowiednią postać ściągamy ją z wykałaczki za pomocą nożyczek i odkładamy w suche i chłodne miejsce do zastygnięcia.
Podobnie postępujemy z resztą kółeczek.
Komentarze