Ozdobne róże z masy cukrowej

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Przygotowuję je na specjalne okazje do ozdoby tortów.

  • 60 min

Składniki:

  • - 30 dag cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 5 dag glukozy
    - olejek migdałowy
    - 30 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ozdobne róże z masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego garnuszka ( np. 0,5l) wlewamy 30 ml zimnej wody. Dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie doprowadzić do zagotowania. Wsypujemy glukozę i łyżeczkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Do miski wsypujemy cukier puder i mieszamy go z żelatyną i niewielką ilością barwnika spożywczego. Dokładnie wyrabiamy powstałą masę. Rozwałkujemy na cienki placek podsypując cukrem pudrem, aby nie dopuścić do klejenia się ciasta.
  • 3. Kieliszkiem wykrawamy kółeczka. Bierzemy wykałaczkę i oplatając ja pierwszym kółeczkiem tworzymy pączek róży. Kolejne płatki doklejamy smarując delikatnie kółeczka niewielką ilością wody ( ja moczę palec w kieliszku z wodą i smaruję tylko boki kółeczka), po czym wywijamy im delikatnie płatki. Jeśli nasza róża przybiera odpowiednią postać ściągamy ją z wykałaczki za pomocą nożyczek i odkładamy w suche i chłodne miejsce do zastygnięcia.
    Podobnie postępujemy z resztą kółeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować