Ciasto owocowe Owocowy misz-masz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miał być jabłecznik, a jest ciasto bardzo owocowe ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (można dać pół łyżeczki proszku do pieczenia, jest wtedy pewność że nie upadnie)
    papier do pieczenia
    Masa kajmakowo-śmietanowa z owocami:
    1 puszka masy krówkowej
    500 ml śmietany 30%
    3 łyżki żelatyny
    garść borówek, malin, truskawek
    Masa jabłkowo-brzoskwiniowa:
    5 dużych jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę
    2 duże brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę
    3 galaretki brzoskwiniowe
    Ponadto do dekoracji:
    300 ml śmietany kremówki 36%
    1 śmietan-fix
    1/4 szklanki cukru pudru
    ulubione owoce: czerwona porzeczka, truskawki, borówki, listki mięty/melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto owocowe owocowy misz-masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Formę kwadratową o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut. Wystudzony biszkopt oddzielić od formy nożem, nasączyć kompotem lub sokiem owocowym.
    Masa kajmakowa:
    Żelatynę zalać 1/4 szklanki śmietany, pozostawić do napęcznienia, po czym podgrzać, do rozpuszczenia. Śmietanę ubić z masą kajmakową, dodać żelatynę. Wrzucić owoce, wymieszać, wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki na około 1 h.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka i brzoskwinie włożyć do dużego rondla, bądź głębokiej patelni, dodać 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem ok 10 minut, aż owoce zmiękną, wsypać galaretki i wymieszać, odstawić do wystudzenia, wylać na masę kajmakową. Włożyć do lodówki na kolejną godzinę.
    Oddzielić boki ciasta od formy, wyłożyć na tackę/talerz, śmietanę 36% ubić z fixem i cukrem pudrem, udekorować ciasto, wyłożyć fantazyjnie owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować