Mam dwoje dzieci: 5,5 i 4 lata. Piekę różne ciasta, ale pomysł na biedronkę wpadł mi do głowy na trzecie urodziny córeczki Dominiki. Teraz za każdym razem staram się zrobićinny tort.
Składniki:
1 czerwona galaretka
szklanka wody
dowolne mieszane owoce
gotowy biały krem do tortów
czerwony barwnik spożywczy
aromat rumowy.
Masa na biedronkę:
łyżka masła
czerwony barwnik spożywczy
20 dag cukru pudru
2 łyżki mąki.
Biszkopt:
3 jajka
szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
bułka tarta
2 łyżki kakao
sok z czerwonej porzeczki.
Do dekoracji:
chrupki (kulki) czekoladowe
2 słomki do napojów
Owocowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy czerwoną galaretkę, zalewamy nią oddzielnie każdy rodzaj owoców.
2.Krem do tortu dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy barwnik i aromat.
3.Masa: masło z barwnikiem zagotowujemy, dodajemy mąkę i mieszamy (jak na ciasto na ptysie). Stopniowo dodajemy przesiany cukier puder i zagniatamy, aż powstanie elastyczna masa. Wkładamy do lodówki.
4.Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukry, następnie żółtka z proszkiem, a na koniec mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy dwie miski: większą
i mniejszą. Smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wlewamy połowę ciasta do misek, resztę mieszamy z kakao i wlewamy do misek. Pieczemy. Ciasta wyjmujemy i ostudzone przekrawamy na 3 części.
5.Miski wykładamy folią i układamy krążki ciasta nasączone sokiem. Przekładamy białym kremem, kładziemy trochę owoców w galaretce, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy różowym kremem, nasączamy itd. do wyczerpnia składników. Schładzamy.
6.Ciasta wykładamy i przykrywamy rozwałkowaną (między folią, wtedy nie przyklei się do wałka) masą. Robimy czułki, zdobimy kropkami.
Komentarze