Tort z galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piekę torty na różne okazje. Przede wszystkim jednak lubię robić przyjemność dzieciom, któreuwielbiają słodkości. Torcik polecam na walentynki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 3 jajka
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 1 szklanka mąki
    ● cukier waniliowy
    ● łyżeczka pr. do pieczenia
    Oraz:
    ● dowolna masa do ciasta
    ● czerwona galaretka
    ● kwiatki do dekoracji

Tort z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    wbijamy jajka do miski, wsypujemy
    cukier i cukier waniliowy
    i miksujemy. Miksując, dodajemy
    przesianą mąkę i proszek do
    pieczenia.
  • 2. Masę przelewamy do kwadratowej
    formy (lub okrągłej
    tortownicy) wyłożonej papierem
    do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
    do 180 °C. Wstawiamy
    ciasto i pieczemy ok. 40 minut.
  • Tort z galaretką 3. Z biszkoptu wykrawamy
    serce. Przekrawamy w poprzek
    na pół. Spód ciasta smarujemy
    masą przygotowaną według
    przepisu podanego na opakowaniu.
    Przykrywamy drugim
    biszkoptem.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy
    w mniejszej ilości wody niż podano
    na opakowaniu. Odstawiamy
    do zastygnięcia. Następnie
    siekamy i wykładamy na ciasto.
    Dekorujemy.

Porady

● Torcik możemy również udekorować kolorowymi i czekoladowymi drażetkami. Kolorowymi „wyklejamy” boki ciasta, natomiast z czekoladowych układamy oczy i uśmiechniętą buzię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy