Orzeszki - paszteciki do barszczu czerwonego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeszki chyba wszyscy znamy i kochamy, ale w formie słodkiej przekąski. Za namową siostry, która od słodkich woli wytrawne przekąski, powstały te paszteciki. Są wspaniałe, takie na jeden gryz. Trzeba pamiętać, aby przygotować od razu większą ilość bo na jednym czy dwóch nikt nie poprzestanie, bo są takie pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g zimnego masła
    jajko
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    400 g mąki krupczatki
    łyżeczka soli ziołowej
    łyżeczka kminku
    2-3 łyżeczki suszonej marchewki

    masa do przełożenia orzeszków:
    100 g masła
    800 g mięsa u mnie szynka z sarny, ale możecie użyć drobiowego, wołowego lub wieprzowiny
    marchewka
    cebula
    por
    korzeń pietruszki
    kawałek fenkułu
    łodyga selera niaciowego
    kawałek selera korzeniowego
    250 g pieczarek
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    gałka muszkatołowa
    sos worcestershire
    świeży liść laurowy
    1-2 roztarte ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Paszteciki Przekąski

Orzeszki - paszteciki do barszczu czerwonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.

    Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
    Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce.

    MASA:
    Mięso podsmażamy ze wszystkich stron na maśle. Do mięsa dokładamy pokrojone warzywa, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i skrapiamy sosem worcestershire. Dusimy w zależności od rodzaju użytego mięsa, ja dusiłam przez 40 minut. Całość przekładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Powstały pasztet doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.

    PRZEŁOŻENIE:
    Ostudzone połówki ciasta przekładamy masą mięsno-warzywną. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".

Porady

Masy mięsnej zapewne wam zostanie, ale jest to pyszny pasztet, którego możecie użyć do smarowania kanapek. Orzeszki przed podaniem można chwilę przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować