Orzechowiec miodowy z budyniem

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miód i orzechy - jednym słowem pycha! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 i 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    200 g margaryny PALMA
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    2 jajka
    1 czubata łyżeczka sody

    MASA BUDYNIOWA:
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    125 g margaryny PALMA

    POLEWA ORZECHOWA:
    125 g margaryny PALMA
    2 łyżki miodu
    250 g posiekanych orzechów
    1/2 szklanki cukru

    ORAZ : puszka gotowej masy krówkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowiec miodowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO : Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Dwa placki rozwałkować i przełożyć do blaszek o takich samych wymiarach. Każdy placek piec po ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. BUDYŃ: Z mleka odlać większe pół szklanki i rozrobić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodać mleko z mąką, zagotować.
  • 3. POLEWA ORZECHOWA: Wszystkie składniki zagotować i mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Dodać łyżkę zimnej wody, wymieszać.
  • 4. Trzecią część ciasta rozwałkować, wyłożyć do blaszki. Na surowe ciasto w blaszce wyłożyć polewę orzechową. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 5. Na jeden placek wyłożyć lekko rozgrzaną masę krówkową, rozsmarować. Przykryć drugim plackiem, posmarować gorącą masą budyniową, przykryć plackiem z polewą orzechową.
    SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować