Organki jagnięce z sosem balsamicznym

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Moja propozycja kotlecików jagnięcych.

  • 60 min

Składniki:


  • 750 g combra jagnięcego (kotlecików z kością)
    łyżka oliwy z oliwek
    sól
    Sos:
    1/3 szklanki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu lipowego
    sok z połowy cytryny
    świeży rozmaryn (2 łyżki)
    Puree z patatów:
    1 kg patatów
    2 łyżki kremówki
    łyżeczka ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Organki jagnięce z sosem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso po wyjęciu z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej . Comber pozostawiłem całości , na pojedyncze kawałki pokroiłem po upieczeniu. Kroimy na dwie lub jedna kostkę w zależności od wielkości mięsa.
    Piekarnik rozgrzałem do 150 st. C . Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek ( użyłem patelni , którą mogłem włożyć do piekarnika ). Comber posoliłem i od razu smażyłem , najpierw położony kostkami do góry ok. 4 minuty , potem przewróciłem poziomo i smażyłem od strony mięsa kolejne 4 minuty. Obsmażony comber wstawiłem z patelnią do piekarnika i piekłem bez przykrycia 30 minut.
    Wyjąłem z piekarnika patelnię z mięsem z piekarnika , zdjąłem je z patelni i odstawiłem na ok. 8 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Pokroiłem przed podaniem na kotleciki.
    Podałem z sosem balsamicznym i puree z batatów.

    Sos : w rondelku zagotowałem ocet balsamiczny , miód , sok z cytryny i rozmarynem , ciągle mieszałem aż sos nieco zgęstnieje.

    Puree: pataty ,obrałem ,pokroiłem na mniejsze kawałki i ugotowałem w osolonej wodzie (ok. 20 min). Zmiksowałem na gładkie puree z kremówką i papryką. Podałem z jagnięciną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować