Cytrynowa sałatka z sosem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, natrzeć pieprzem cytrynowym i wysmarować oliwą z oliwek.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić na kawałki wielkości kęsa. W głębokich talerzach rozłożyć roszponkę i sałatę, dodać pomarańcze.
Miód z octem i sosem sojowym wymieszać i cieniutkim strumieniem dolewać oliwę cały czas intensywnie mieszając. Dodać cukier, całość gotować na małym ogniu, aż sos odparuje i stanie się zawiesisty. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć piersi kurczaka. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, przez około 3-5 minut z każdej strony i przewracając.
Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach sałat, dodać płatki parmezanu, polać sosem balsamico.
Komentarze