Cytrynowa sałatka z sosem balsamicznym

4.5 (141 ocen)

  • Dla 2 osób

Soczystą grillowaną pierś kurczaka natarłam sporą ilością cytrynowego pieprzu, a do sosu użyłam figowego octu balsamicznego, pycha!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 garście świeżej roszponki
    2 garście mieszanki sałat
    2 pomarańcze
    1 podwójna pierś kurczaka
    3 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia
    2 łyzki cytrynowego pieprzu
    świezo mielona sól morsk
    parmezan do posypania (starty w płatki)
    sos:
    4 łyżki octu balsamicznego figowego
    2 łyżki miodu
    2 łyzki sosu sojowego
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki brązowego cukru
    (lub gotowy sos balsamico)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy

Cytrynowa sałatka z sosem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, natrzeć pieprzem cytrynowym i wysmarować oliwą z oliwek.

    Pomarańcze wyfiletować i pokroić na kawałki wielkości kęsa. W głębokich talerzach rozłożyć roszponkę i sałatę, dodać pomarańcze.

    Miód z octem i sosem sojowym wymieszać i cieniutkim strumieniem dolewać oliwę cały czas intensywnie mieszając. Dodać cukier, całość gotować na małym ogniu, aż sos odparuje i stanie się zawiesisty. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć piersi kurczaka. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, przez około 3-5 minut z każdej strony i przewracając.

    Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach sałat, dodać płatki parmezanu, polać sosem balsamico.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Parmezan Sałata Balsamico

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować