Oponki serowe

  • wyświetlono: 264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Oponki serowe - pyszne domowe słodkości nie tylko na Tłusty Czwartek 2019!

IMG_20190131_105001
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
50 dag sera białego półtłustego (zmielić)
50 dag mąki pszennej
8 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 szklanka kwaśnej śmietany

Do smażenia:
olej rzepakowy – 1 l
kieliszek spirytusu

Cukier puder do dekoracji
Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:
Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.

Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
Najsmaczniejsze są świeże.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Oponki serowe

  • 1. Składniki:
    50 dag sera białego półtłustego (zmielić)
    50 dag mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    Do smażenia:
    olej rzepakowy – 1 l
    kieliszek spirytusu

    Cukier puder do dekoracji
    Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.

    Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
    Najsmaczniejsze są świeże.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oponkiserowezapustykarnwała
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Oponki oszczędne

Bardzo stara receptura, tylko smak...

Oponki drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Oponki drożdżowe

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek...

Oponki z ciasta francuskiego.

Dodane przez: joanna1974

Oponki z ciasta francuskiego

Oponki z ciasta francuskiego ?...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Pieczone oponki twarogowe

Dodane przez: Armi As

Pieczone oponki twarogowe

Wczoraj wieczorem upiekłam oszukane...

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem

Dzisiaj częstuję Was pysznymi oponkami,...