Do smażenia:
olej rzepakowy – 1 l
kieliszek spirytusu
Cukier puder do dekoracji
Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.
Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
Najsmaczniejsze są świeże.
Do smażenia:
olej rzepakowy – 1 l
kieliszek spirytusu
Cukier puder do dekoracji
Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.
Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
Najsmaczniejsze są świeże.
Komentarze