Oponki serowe

  • wyświetlono: 339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Oponki serowe - pyszne domowe słodkości nie tylko na Tłusty Czwartek 2019!

IMG_20191026_080709
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
50 dag sera białego półtłustego (zmielić)
50 dag mąki pszennej
8 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 szklanka kwaśnej śmietany

Do smażenia:
olej rzepakowy – 1 l
kieliszek spirytusu

Cukier puder do dekoracji
Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:
Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.

Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
Najsmaczniejsze są świeże.

Sposób przygotowania przepisu:

Oponki serowe

  • 1. Składniki:
    50 dag sera białego półtłustego (zmielić)
    50 dag mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    Do smażenia:
    olej rzepakowy – 1 l
    kieliszek spirytusu

    Cukier puder do dekoracji
    Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.

    Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
    Najsmaczniejsze są świeże.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oponkiserowezapustykarnwała

Komentarze

Podobne przepisy

s

Dodane przez: sylwin03

Oponki

Tłusty czwartek – ostatni czwartek...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Oponki z mascarpone

Dodane przez: Krystyna32

Oponki z mascarpone

Delikatne i pyszne oponki. Polecam...

Oponki drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Oponki drożdżowe

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek...

oponki cytrynowe

Dodane przez: oluś

Oponki cytrynowe

Pyyycha!

Oponki z ciasta francuskiego.

Dodane przez: joanna1974

Oponki z ciasta francuskiego

Oponki z ciasta francuskiego ?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE