Oponki serowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oponki serowe - pyszne domowe słodkości nie tylko na Tłusty Czwartek 2019!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag sera białego półtłustego (zmielić)
    50 dag mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    Do smażenia:
    olej rzepakowy – 1 l
    kieliszek spirytusu

    Cukier puder do dekoracji
    Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.

    Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
    Najsmaczniejsze są świeże.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki Ser

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    50 dag sera białego półtłustego (zmielić)
    50 dag mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    Do smażenia:
    olej rzepakowy – 1 l
    kieliszek spirytusu

    Cukier puder do dekoracji
    Lukier: 3 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Ser zmielić. W dużej misce umieścić ser, cukry, sodę, ocet, śmietanę o żółtka. Rozmieszać delikatnie. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać ser z resztą składników. Wyrobić ciasto rękami. Podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na części . Rozwałkować na grubość 1 -1,5 cm na grubość. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać koła szklanką, w środku wyciąć kółko kieliszkiem.

    Do garnka o grubym dnie wlać spirytus, dodać olej i podgrzewać. Gotowe ciasto wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem lub udekorować lukrem.
    Najsmaczniejsze są świeże.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować