Oliwki w cieście serowym

4.5 (172 ocen)

  • 35 min

Szykujecie małe przyjęcie i chcecie zaskoczyć gości niebanalną przystawką? Proponuję upiec chrupiące kulki serowe z delikatnymi oliwkami w środku- niebanalna i bardzo smaczna przekąska na pewno przypadnie do gustu wszystkim lubiącym oliwki :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składnik podstawowy z zestawu "b"- mąka pszenna,
    Składnik podstawowy dodatkowy- oliwki,
    Składniki robocze- masło, ser, papryka cayenne

    około 300g oliwek bez pestek, 60g miękkiego masła, 100g sera cheddar, około 140g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki papryki cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Oliwki w cieście serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki wyłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać miękkie masło, paprykę i przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać 1-2 łyżki wody.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczać w dłoni, wkładać po jednej oliwce, mocno łączyć brzegi i formować kulki. Uformowane kulki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ja włożyłam do silikonowej formy do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Są pyszne na ciepło i na zimno, a także bardzo sycące, polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować