Klopsiki w sosie greckim

0 (0 ocen)

  • 25 min

wspaniałe klopsiki w sosie greckim są dobrym pomysłem na obiad

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa(wołowego z wieprzowym)
    1 jajko
    1 namoczona bułka
    sól,pieprz
    1 łyżeczka tłuszczu
    11 nieduża cebula
    sos:
    1/2 kg różnych sezonowych warzyw
    2 cebule
    25 dag pomidorów lub 1 łyżka pasty
    2 łyżki tłuszczu
    sól,pieprz
    mielona papryka
    1 łyżka mąki

Klopsiki w sosie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać,zetrzeć na grubej tarce ,cebulę pokrajać na talarki.włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz podlać trochę wody, dusić na dość silnym ogniu pod przykryciem 25 min.
    w tym czasie przygotować mięso jak na kotlety dodając jajko,namoczoną bułkę przyprawy i podsmażoną w łyżeczce tłuszczu cebulę.masę dobrze wyrobić uformować podłużne klopsiki obtoczyć w mące i obsmażyć, przełożyć do rondla z jarzynami dodać podduszone i przetarte pomidory lub pastę,dusić jeszcze 10 min.najlepiej podawać z ryżem, ziemniakami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy